Välkommen vecka 24

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bebisen
: Fostret väger cirka 650 gram och är ungefär 30 centimeter långt och skall de resterande veckorna femdubbla sin vikt.. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
 
Egna tankar om föregående vecka: Gud, är det redan vecka 24? Denna vecka har gått fort! Jag mår fortfarande väldigt bra! :) Äter VÄLDIGT mycket mat, igår åt till exempel upp en halv paj + massa sallad till lunch helt själv haha.
Om jag står och går längre sträckor så får jag ont i ryggen och blir lättare trött i den.
Angående lillens rörelser så är det lite mer aktivitet än förra veckan, åtminstånde lite starkare. Men jag upplever det ändå som att han är ganska lugn, han hoppar inte runt heeela dagen eller så, utan mest om kvällarna eller om jag vilar ibland. Jag undrar om det han kommer hålla sig lugn eller om det eskalerar mer? I och med att han blir större så borde det kännas mer under dagarna snart kan jag tänka mig. Här om kvällen så var han super aktiv! Jag o A låg länge och kollade på magen och skrattade när den rörde sig, ser så overkligt ut! När jag la handen på magen så kunde jag känna honom dra en fot eller liknande (man vet ju inte haha) i min hand.. det var fantastiskt. Som vanligt fantiserar jag om honom, kollar mycket på ultraljudsbilden på honom, undrar hur han ser ut och vem han är <3
 
 
I väntan på lillen, Vardag | | 2 kommentarer |
Upp